Reklama
 
Blog | Kateřina a Pavel Podaní

Microsoft kontra EU

Postup Evropské komise vůči softwarovému gigantu je veřejností vnímán velmi rozporuplně. Jedni považují výtky Komise na adresu Microsoftu (MS) za „socialistickou buzeraci“, druzí v něm vidí normální ochranu trhu před zneužíváním dominantního postavení a třetí si mnou ruce, že konečně někdo tomu „zlému“ Microsoftu zatnul tipec aneb, „má stejně fůru peněz, tak ať platí“.

Ke které skupině patřím já??

Shrňme si krátce události posledních let. V březnu 2004 začala Komise po Microsoft požadovat, aby ze svého operačního systému (OS) odstranil hudební přehrávač Windows Media Player (WMP) a zpřístupnil vývojářům ostatních aplikací určité informace o svém serverovém OS (zjednodušeně řečeno: takové informace, aby i ostatní softwarové společnosti mohli produkovat aplikace, které budou bez problémů komunikovat se servery od MS).

Můžeme namítnout, že co je Komisi po tom, co si dává soukromá firma do svého operačního systému za programy, které navíc poskytuje zdarma. Problém je však v tom, že na desktopech mají operační systémy MS zastoupení cca 98%. To je faktický monopol. Můžeme se tu samozřejmě o významu tohoto slova přít, můžeme tu o něm diskutovat, ale to je tak všechno, co s tím můžeme dělat, na zastoupení 98/100 teď nic nezměníme. Za monopol byl označen MS dokonce i soudem v USA a hrozilo mu podobně jako společnosti AT&T násilné rozdělení, nicméně tomuto se MS vyhnul mimosoudním vyrovnáním s vládou a se „zákazníky“. Tak tedy tento monopol dává MS do ruky velmi silnou zbraň. Přes dominanci na poli OS může MS ke svým zákazníkům bez problémů protlačit jakoukoliv aplikaci, nabídnout ji „zdarma“ a ukrojit tak pořádný kus koláče z jiného odvětví IT.

Reklama

V případě WMP nejde ani tak o samotný přehrávač. Jde tu spíše o formáty souborů, které může jedině WMP přehrát. Mám na mysli „windows media“ formáty chráněné správou digitálních práv (DRM). Ty si totiž nikde jinde než ve WMP a samozřejmě v MS Windows nepřehrajete. Zkuste navštívit některé české internetové obchody s hudbou (např. ilegalne.cz) nebo on-line půjčovny videa, poskytují hudbu/video prakticky výhradně v tomto formátu. A přehrajete ji pouze v „mp3“ přehrávači s certifikací od MS (kterou samozřejmě výrobce přehrávače platí). Pokud máte Linux, nebo jiný operační systém než ten od MS, máte s hudbou z takového obchodu smůlu.

MS tedy s faktickým monopolem na poli OS, prosadil svoje uzavřené multimediální formáty a ukrojil tak pro sebe nemalý podíl z dalšího trhu s multimédii (zneužitím svého dominantního postavení). Navíc si ke svému OS pevněji připoutal své uživatele. Proč by uživatel měnil svůj operační systém za konkurenční, když má nemalé množství hudby/videa ve formátu, který na novém OS nepřehraje.

Znovu opakuji, nejde tu o samotnou aplikaci, ale o formáty souborů s ní svázané.

Podobná je situace s „informacemi pro komunikaci mezi servery“. Uvedu velmi zjednodušující příklad. Ve světě internetu je základem určitá standardizace. Třeba základem komunikace mezi servery a počítači jsou standardizované protokoly. Tyto protokoly zjednodušeně říkají (do jejich popisu může každý nahlédnout, jsou volně k dispozici), jak mezi jednotlivými počítači v internetu „tečou“ data. Pokud by takový standard neexistoval, nefungoval by ani samotný internet. Teď si představte, že máte svůj počítač s operačním systémem a ten komunikuje se serverem někde na internetu. Mezi vaším počítačem a serverem proudí řada informací a vše jde hladce. Váš kamarád Franta Vomáčka má taky počítač a internet se stejným připojením. Jenže jemu spojení se serverem nějak nefunguje, pořád se přerušuje, je to nějaké pomalé. Proč? Franta má totiž jiný operační systém a aplikace než od MS. Vy ale máte MS Windows, server je taky Windows a mezi Vámi a serverem tečou data nestandardně (ne podle standardizovaného protokolu, ale tak jak to umí popsat a implementovat jen Microsoft), proto Vám spojení funguje a Frantovi moc ne. Co si asi řekne Franta? Vykašle se na svůj současný OS (popřípadě konkrétní "nefungující" aplikaci) a půjde do obchodu, koupí MS Windows, aby měl „rychlejší internet“. Přijde Vám to vůči Frantovi a výrobci jeho starého OS fér? Mně ne.

Jak spor s Komisí dopadl všichni víme. MS musel pro trhy v EU uvolnit navíc jednu verzi MS Windows bez WMP s šalamounským označením „N“, musel zaplatit nemalou pokutu a přesto, že se odvolal, soud prohrál. Nicméně vše se táhlo dlouho a MS svého cíle dosáhl. Na trhu s multimédii má teď nemalý podíl.

Soud s MS probíhal v minulosti i v USA. MS v roce 1997 integroval do svého systému Windows 95 svůj prohlížeč Internet Explorer (IE) ve verzi 4.0. Tímto krokem do roku 2000 fakticky zlikvidoval svého jediného vážného konkurenta, výrobce browseru Netscape. Na tento fakt doplatili všichni uživatelé internetu. MS Explorer zahnil na verzi 6.0 prakticky šest let a ještě teď ho ze setrvačnosti používá cca 30% uživatelů. Tento jev nelibě nesou všichni programátoři webových stránek. IE totiž zrovna neoplývá dobrou podporou webových standardů (to je takový souhrn „předpisů“ pro programování webových stránek tak, aby se při jejich správné interpretaci zobrazovaly stále stejně, nezávisle na použitém prohlížeči a operačním systému) a v současnosti se programují stránky pro napřed moderní prohlížeče a pak se „ohackují“ pro IE 6.

Narůstající konkurence Internet Exploreru v podobě Opery a po masivní reklamě Mozilla Foundation i v podobě Firefoxu donutila MS reagovat a ke konci roku 2006 konečně povýšil IE na verzi 7. Podpora standardů u tohoto prohlížeče rozhodně není na úrovni obou konkurentů (Opery a Firefoxe), ale MS zapracoval alespoň na uživatelském prostředí a nabídl konečně svým uživatelům například práci v panelech a jiná vylepšení, kterými konkurence již roky disponovala. Podle některých informací má budoucí 8 verze IE dokonce úspěšně projít Acid2 testem (test, který zobrazením správného tvaru referenčního obrázku potvrdí schopnost browseru správně interpretovat webové standardy).

Co říci závěrem? Je Microsoft „zlý“ 🙂 jak tvrdí někteří hardcore příznivci svobodného software? To jistě ne. Microsoft je samozřejmě firma, jejíž cílem je generovat zisk, tím je také povinována k svým akcionářům. Jistě se jí to daří. Někdy nejsou její praktiky zcela čisté. Protože jednomu odvětví zcela dominuje, je samozřejmě úkolem různých kontrolních orgánů její činnost sledovat se zvýšenou pozorností. Poslední roky se zdá, že produkty Microsoftu dohnaly svou kvalitou i marketing, který zejména u prvních verzí operačního systému nad kvalitou dominoval. Zejména na poli bezpečnosti odvedli vývojáři dobrý kus práce. Nebojím se prohlásit, že se tomu tak stalo zejména z obavy před konkurencí z oblasti svobodného software. Konkurence je totiž samozřejmě prospěšná, z monopolu může zákazník těžit málokdy.


Pavel

PS – Myslel jsem, že napíši ještě něco o otevřených formátech dokumentů, ale tak by článek přesáhl délku, kterou jsem si v duchu předsevzal. Tak snad příště.

18.1.10:17 – opraveno chybné označení společnosti, která byla rozdělena po antimonopolním řízení v USA. Nejedná se o AOL, ale o společnost AT&T.