Reklama
 
Blog | Kateřina a Pavel Podaní

OpenOffice.org

Ne, tohle není opakování blognutí Ivana Derera, jen mne Ivan svým nadpisem inspiroval k novému článku s IT prostředí. Tak tedy OpenOffice.org je otevřená kancelář a jedná se o kompletní balík kancelářského software. Řada z vás čtenářů blogů na respekt.cz jej možná znáte. Ať už jimi jste, nebo nejste, pro vás všechny jsou určeny následující řádky.

Kancelářský balík OpenOffice.org je svobodnou alternativou ke svému hlavnímu konkurentu Microsoft Office. Svobodnou proto, že jak samotný balík, tak jeho zdrojové kódy jsou šířeny pod svobodnými licencemi a pro Vás jako běžného uživatele to ve stručnosti znamená, že nemusíte za instalaci a používání tohoto softwaru nic platit.
OpenOffice v současné verzi 2.3 se skládá z textového editoru jménem Writer (alternativa k MS Wordu), tabulkového nástroje jménem Calc (alternativa k MS Excel), prezentačního nástroje Impress (alternativa k MS Powerpoint), aplikace pro kreslení s názvem Draw a databázové aplikace Base.

Samotné uživatelské rozhraní (viz např. rozhraní aplikace Writer na obrázku dole) je velmi podobné tomu, jaké znáte z MS Office verze 2003. Při přechodu z této komerční alternativy by vás tedy neměly čekat vážné potíže. Také většina vašich oblíbených klávesových zkratek bude jistě fungovat.

openoffice


Proč přejít?


1) Máte možnost zcela zdarma a bez jakýchkoliv obav z porušování licence používat kancelářský software, který svými funkcemi bohatě pokryje potřeby normálních (tj. cca 98%) uživatelů.

Reklama


2) Budete používat software, který na rozdíl od MS Office plně podporuje jediný formát souborů, který je plně standardizován jako norma ISO/IEC 26300:2006 (OASIS OpenDocument). Řada států nutí výrobce kancelářského softwaru k tomu, aby své uzavřené souborové formáty otevřeli (tj. poskytli třetím stranám plnou specifikaci formátu v kterém software vaše data ukládá). Tento krok je nezbytný k otevření trhu s kancelářskými balíky. V současnosti je nepsaným „standardem" např. v případě textových souborů formát DOC. Jeho plnou specifikaci má ale jen firma Microsoft a jen tak někomu jí neposkytne. Pokud komunikujete s úřady a posíláte si s nimi nějaké dokumenty, pravděpodobnost že v příloze zprávy obdržíte některý ze souborů ve formátu DOC (XLS, PPT) je téměř 100%. Státní správa vás tak vlastně nutí pořídit si k otevření a následné editaci těchto formátů kancelářský balík od Microsoftu (neplatí to úplně vždy jak si povíme níže). Microsoft se tlakům k otevření podvolil (ale jen v rámci jeho „snažení" o kterém si možná povíme příště) a uvolnil specifikaci svých nových formátů pod označením Office Open XML. Tento formát ještě ale standardizací ISO neprošel.


3) Přesto, že formáty MS Office jsou uzavřené, vývojářům OpenOffice se podařilo něco skoro nemožného. Reverzním inženýrstvím MS Office formáty víceméně rozklíčovali a umožnili uživatelům OpenOffice otevírat a ukládaní dat do těchto formátů. Osobně mám velmi dobré zkušenosti s otvíráním DOC a PPT formátů. Ve verzi 2.3 bez problémů otevírám složité DOC dokumenty o několika desítkách stran s obrázky a tabulkami. Mám pocit, že kompatibilita je často lepší než mezi různými verzemi MS Wordu.

4) Důvodem pro přejití je také možnost exportu vašich dat do „pedofilního" 🙂 formátu pro Adobe Acrobat. Tento export nabízí celou řadu pokročilých možností včetně určený kvality (komprese) výstupu a zaheslování souboru s povolením různých operací, které s nimi uživatel může provádět (čtení, tisk …)

5) Do jisté míry unikátním nástrojem je aplikace Draw. Můžete v ní kreslit různé útvary na bázi vektorové grafiky, nechybí ani možnost vkládat obrázky s různými formáty souborů. Bez problémů poslouží k sazbě jednoduchých (a podle nátury uživatel i složitějších) "letáků". Já osobně v této aplikaci „sázím" postery pro prezentaci své práce na vědeckých konferencích. Po exportu do PDF je odnesu do tiskárny, kde jsou ze mne určitě nadšenější, než kdybych jim přinesl nějaký DOC výtvor, který se nezřídka v jejich vlastním MS Wordu „rozhodí" k nepoznání :-).


Kdy není přechod na OpenOffice pro vás?

1) Jste profesionál patříte do 2% zbylých uživatelů a používáte zbylých 5% funkcí, které nabízí MS Office a OpenOffice vás neuspokojuje.

2) Pracujete na velmi dobré úrovni s aplikací MS Excel, používáte složité grafy. Současný Calc opravdu kvalit výborného (a to nemyslím nijak pejorativně) MS Excel nedosahuje, i když musím přiznat, že při vytváření tabulek (nikoliv grafů) se mne osobně s ním pracuje lépe.

3) Koupili jste si nedávno MS Office a je vám líto utracených peněz. I tak ale OpenOffice rozhodně vyzkoušejte, bude se vám hodit „pedofilní" export :-).

4) Jste takovým způsobem naučení na MS Word, že vás zcela rozhodí fakt, že volba „Vzhled stránky" je u OpenOffice pod položkou „Formát" a nikoliv pod položkou „Soubor" jako v MS Wordu apod. (Osobně mi to v OpenOffice přijde více logické.)

Pokusil jsem se čtenářům blog.respekt.cz představit svůj oblíbený kancelářský software. Vím, že tento server není zaměřen na IT, ale přesto si myslím, že sem takový článek alespoň z hlediska rozmanitosti informací patří. O OpenOffice.org by se toho dalo napsat ještě mnoho, kdo z vás čtenářů bude mít zájem, jistě si další informace vygooglí.