Reklama
 
Blog | Kateřina a Pavel Podaní

Komunisté – never ending story

Tak zas koncem týdne nějaká vesnice v Brdech pořádala referendum o umístění protiraketové základny. Postoje místních mě natolik nadchly, že jsem v přestávkách, kdy náš špunt spí, začala smolit zase jeden povzdech. Jak zvláštní je ta česká mentalita. Rychle se učí a rychle zapomíná.

Učíme se opravdu rychle. Referendum jako prvek přímé demokracie, jsme se naučili využívat bleskovou rychlostí. Není nic lepšího než vypisovat referendum kdykoli a kvůli čemukoli. Už se nemůžu dočkat, až budeme vypisovat referendum o tom, zda soused může mít zelenou fasádu. Pravda, referendum o základně je trošku vážnější téma, je však ještě více nesmyslné. Barvě fasády většina lidí rozumí. Je pochopitelné, že v malé vesnici se spoustou domků v odstínech okrové se zelená bude nepříjemně vyjímat. Tomu rozumíme. Rozumíme ale základnám? Jsou snad Brdy osídleny samými protiraketovými experty, kteří této problematice tak rozumějí? To se tedy máme!

Co mě ale na celé záležitosti opravdu pobavilo, jsou argumenty místních. Jedna paní si natírá plot, ani se nedívá do kamery (asi už byla za celý den "dávání rozhovorů" utahaná), jen tak prohlásí, že by si děti neměly kde hrát. Na zahradě jí totiž parkují dvě auta, tak si děti musejí hrát na silnici. No a kdyby tudy jezdily konvoje vojáků, přišly by děti o hrací prostor. Jiný obyvatel má zásadnější problém:"nebylo by kam chodit na borůvky". Škoda, že se lesních plodů chtiví obyvatelé pořádně nepodívali na všemožné argumenty proti základnám. Zjistili by, že základna bude mít reaktor, který bude vydávat záření, a tak by ty borůvky mohly být klidně dvoucentimetrové v průměru. Při ceně 80,- Kč za litr by se na nich dalo pěkně trhnout. 😉

Inu české vesnice dělají asi velkou radost komunistům. Nevím, jestli si protizákladnová většina uvědomuje, že kampaň "Ne základnám" vedou právě komunisté a podivní humanisté. Dalo by se sice argumentovat tím, že snad stále ještě aspoň trochu demokratická ČSSD je taky proti základnám, protože chce referendum a musí jasně vědět, že by lidé základnu odmítly. Je třeba ale říct, že ČSSD zde jenom trochu převlékla kabát. O umístění základny v Česku se nejedná poslední půlrok! To je ta naše česká ztráta paměti. Před 18 lety nás tu komunisté dusili a téměř všichni pak v listopadu 89 zářili štěstím a radovali se z obnovené svobody.

Evidentně se ale naše země bez nereformovaných komunistů prostě neobejde. A tak komunisté mají stálou členskou základnu, stálé voliče a teď i diktují veřejné mínění. Musejí se opravdu radovat. Tak silnou a dobrovolně získanou podporu už dlouho neměli!

Reklama