Reklama
 
Blog | Kateřina a Pavel Podaní

OSA, „I-legální“ hudba, Microsoft a EU

Nadpis článku směšuje dohromady čtyři subjekty, které nemají zdánlivě nic společného. O poplatcích (pro OSA a podobné organizace) ze záznamových nosičů, tiskáren, skenerů a o jejich praktické funkci "výpalného" bylo napsáno již mnoho řádků a další by byly nejspíše jen házením hrachu na zeď. Chtěl bych se však v souvislosti s tímto problémem zmínit o faktech, která při debatě o autorských dílech na internetu zapadla.

Pojďme se podívat do nedávné minulosti.
Březen 2004 – Evropská komise začala spor (podle některých tvrzení absurdní) se společností Microsoft (dále jen MS), ve kterém EU mimo jiné žádala MS, aby odstranil ze svých Windows XP integrovaný přehrávač Windows Media Player. Argumentem EU bylo, že MS integrací svého přehrávače do operačního systému znemožňuje přístup konkurence na trh softwarových hudebních (a video) přehrávačů. Zastánci MS tvrdili, že výrobce si do svého operačního systému může dát, co chce, a nikdo mu do toho nemá právo mluvit. Problém je v tom, že tu ve své podstatě nejde o samotný přehrávač, ale o formát hudby popř. videa. Konkrétně o formát souboru, ve kterém je multimediální záznam uložen. Microsoft tím, že do svých Windows integroval svůj přehrávač, velice jednoduše ze své dominatní pozice na poli OS protlačil na trh multimedií své proprietární formáty windows media audio, popř. video (wma, wmv). Odpůrci MS argumentovali, že se nechtějí dočkat doby, kdy veškerá hudba a video na internetu budou ve formátu licencovaném MS, a pokud si takové soubory budou chtít přehrát na svém "mp3" přehrávači, budou potřebovat jen takový, který byl vyroben s "posvěcením" MS. Odpůrci Evropské komise při takových argumentech mluvili o paranoie.


Listopad 2006 – Ve stojatých vodách českého internetu začíná malá multimediální bouře. S velkou pompou dochází k otevření první české alternativy (myšleno něco na způsob) k on-line hudebnímu obchodu "I-Tunes" na webové adrese www.i-legalne.cz. Za vcelku přijatelné peníze si může zájemce stáhnout hudbu do svého PC, "mp3" přehrávače, vypálit ji na CD. Sám jsem se na spuštění takového obchodu velmi těšil. V duchu jsem spekuloval, zda bude hudba ke stažení v klasickém komprimovaném mp3 formátu, nebo v pokročilejším OGGu, nebo dokonce bezztrátovém FLACu. Jaké bylo mé rozčarování, když jsem si přečetl nákupní řád (https://www.i-legalne.cz/jnp/cz/obchod/nakupni_rad/index.html) a zvláště jeho oddíl 6 – technické podmínky pro využívání služby. Cituji: "K využívání služby uživatelem je nezbytné použití následujícího softwarové vybavení: operační systém podporující Windows Media Player 10 a DRM; Windows Media Player 10 (nebo novější verze) s nainstalovanou podporou pro DRM, webový prohlížeč Internet Explorer 5.5 a vyšší, Firefox 1.5 a vyšší, Opera 8.5+." K tomu bych dodal, že jediný systém, který toto podporuje je MS Windows XP (a v blízké budoucnosti i nová MS Windows Vista).

Možná se zeptáte, proč se nad tím pozastavuji, "xpéčka" má přece dnes každý moderní počítač. Náš počítač považuji za moderní, ale jako operační systém používáme Ubuntu Linux ve verzi 6.10 "Edgy Eft" (který je mimochodem o 5 let mladší než Windows XP). To znamená, že je pro mne tato služba nedostupná, pro její využívání bych si musel koupit MS Windows XP. I-legalne.cz mne tedy "nutí" pro využívání jedné služby k nákupu další. To je to, proti čemu Evropská komise bojovala. Abych nezapomněl, ono DRM v technických podmínkách, je "Digital Rights Management – správa digitálních práv". To mimo jiné znamená, že nejen že musíte vlastnit Windows XP pro přehrávání takto získané hudby na PC, ale Váš oblíbený "mp3" přehrávač musí ono DRM podporovat, t.j. musí být licencovaný od MS v programu "PlaysForSure". Proto také odpůrci této technologie vykládají zkratku DRM jako "Digital Restrictions Management – správa digitálních omezení". Obavy odpůrců MS ve sporu "EK versus MS" se tak naplňují. Proto si myslím, že Evropská komise pochybila, když Microsoftu nakázala vydat ještě jednu "alternativní" verzi Windows XP bez přehrávače multimédií. Měla mu úplně zakázat přehrávač integrovat. To, že se jí to nepodařilo, vyústilo ve vcelku logický závěr. Microsoft díky své dominanci v poli desktopových operačních systému protlačil i svoje multimediální formáty a nadílku "správy digitálních omezení" teď sklízejí všichni zákazníci. Dokonce i v druhém českém otevřeném internetovém obchodě na www.allmusic.cz, který také "jede" na DRM.

Reklama

Konečně si tedy můžeme "svobodně" vybrat, jaký OS budeme na svých počítačích používat. A co vy, budete dál nakupovat hudbu na internetu?