Reklama
 
Blog | Kateřina a Pavel Podaní

Proč je boj proti komunismu správný

Původně jsem chtěl jen reagovat pod článkem "Zabij komunistu posílíš mír ..", ale nakonec jsem se rozhodl napsat samostatný článek. Tak tedy proč považuji za správné bojovat proti komunismu (alespoň verbálně) a nepovažuji tento boj za populistický.

"S teroristy se nevyjednává" zní známá poučka, kterou známe spíše z holywoodských trháků. Komunismus, tak jak ho známe my, ten marx-leninský (tohle slovo je jen eufemismem pro stalinský), je pro mne také terorismem. Jeho ideologie je protidemokratická, komunisté sami demokracii neuznávají a proto se s komunismem nemůže jednat demokraticky a s respektem. Uvedu jeden příklad ze života. Jsem skautem. Velmi mne pobouřilo, když jsem se dozvěděl, že v jistém městě kandidovala skautka (dokonce vedoucí oddílu) v posledních parlamentních volbách za komunistickou stranu. Pod článkem, který to na roverském portále komentoval se rozbouřila prudká diskuze. Já (a mnoho jiných skautů) jsem navrhoval takovou skautku vyloučit, nebo jí minimálně zakázat výchovnou činnost. Nedokážu si představit, že někdo kdo dětem ve skautském oddíle na jedné straně vypravuje o tom, jak komunisté skauting potlačovali a mnoho skautů mučili v lágrech, může na druhé straně vyjádřit sympatie s touto stranou takovým způsobem, jako je kandidatura byť na "nezvolitelném" místě. Myslel jsem si, že můj názor, je ve skautingu většinový. Ale jak jsem se mýlil. Mnoho diskutujících zastávalo myšlenku, že to je soukromá věc oné vedoucí, že jsme přece hnutí demokratické, že má každý právo na svůj názor apod. Zejména řada mladších diskutujících, asi těch co si nic z doby před rokem 1989 nepamatují, projevovala ke komunismu (připadalo mi) až sympatie. A tohle mi právě přijde obrovsky nebezpečné. Když přijde (byť jen několika) skautům sympatická strana, která je 2x zakázala, je vidět, kam jsme se svou polovičatostí při vyrovnávání s komunistickou minulostí dostali.

Na jedné straně máme zákon o protiprávnosti komunistického režimu, na druhé straně v televizních zprávách komunistická partaj s pietou klade věnce ke hrobu Klementa Gottwalda, kterého potom ještě obhajuje. Kdo z vás byl někdy na nějakém předvolebním mítinku KSČM, jistě víte, že jejich rétorika je mimo parlamentní kamery a zvědavé mikrofony-diktafony ještě ostřejší. I když nejmladší poslankyně za KSČM Kateřina Konečná, se hodně snaží a při jedné její interpelaci na Cyrila Svobodu (najdete jí tady dole a pokračování je tady) jsem nevěřil svým uším. Konečné se nelíbili "prostoduché akce proti Bělorusku a Kubě", protože "kritika by měla být vyvážená a měřit všem stejným metrem, ne hodnocena podle ideologického klíče". To od poslankyně za tak ideologizovanou stranu, jakou KSČM bez pochyby je, pěkně sedlo.

Pojďme komunistickou stranu zakázat, alespoň tak dokončíme to, co jsme v roce 1989 začali. Nemůžeme přece tolerovat ideologii, která si v ničem nezadá s nacismem. Nakonec od socialismu nacionálního to k socialismu internacionálnímu není daleko. A nikoliv jen v pojmenování. Na zákaz takovéto strany není nikdy pozdě. V Belgii zakázali Vlámský blok, stranu která fungovala od roku 1978 a měla cca 20% preferencí (v regionálních volbách i 33%). A myslíme si o Belgii, že je nedemokratická? Netolerujme někoho, kdo demokracii jen zneužívá a kdo o ní ani nestojí.

Reklama