Reklama
 
Blog | Kateřina a Pavel Podaní

Rozdíly mezi muži a ženami

To, o čem budete číst v následujících řádcích, možná zvedne ze židle několik zapřisáhlých feministek. Ale nedá se nic dělat, s pravdou se někdy musí ven.

Ano je tomu skutečně tak, mezi muži a ženami existují rozdíly nejen fyziologické, těch jste si už určitě ráčili všimnout :-), ale jsou mezi nimi rozdíly i v další dalo by se říci psychologické rovině. Ještě než mne začnete kamenovat a po přečtení následujících řádků psát horlivé komentáře, že: "fyzicky jsem chlap, ale podle toho co tady čtu, musím být ženská", uvědomte si, že zmiňované rozdíly podléhají v populaci gaussovskému rozložení, tj. bavíme se o běžné(m) a průměrné(m) ženě/muži.

1) Rozdíly ve sluchu
Ženy lépe slyší vysoké frekvence zvuky a dokážou je rozeznat (ještě nechápete jak může vaše žena rozpoznat v porodnici řev právě toho vašeho potomka mezi ostatními?), muži zase lepe dokáží zvuk zaměřit v prostoru (miláčku, odkud jede ta sanitka?)
Ženy dokážou současně mluvit a poslouchat v důsledku lepšího propojení obou hemisfér a oblastí řečových a sluchových (tak proto jste lepší na simultánní tlumočení, že Angelo :-)). Muži také lépe vnímají zvuk spojený s pohybem, proto se také muž obvykle rychle probudí a ihned reaguje, když vaše dítě v postýlce upadne, ale nevzbudí ho třeba tichý pláč nebo naříkání dítěte z hladu.
Ženy dokáží lépe dešifrovat emocionální podtón v hovoru (nezáleží na tom co si řekl, ale jak jsi to řekl :-))

2) Čich a chuť
Ženy mají tyto smysly vyvinutější, dokáží třeba rozeznávat dva podtypy sladké chuti, normální sladkou a pak ještě tzv. "cukrovou" (proto ta obliba čokolády a sladkostí:-)). Snad to je z dob, kdy ženy sbírali pro své potomky různé plody a dokázali tak rozlišit jejich chutě a (ne)závadnost. Muži nejlépe rozeznávají dvě chuti sladkou a hořkou (proto máme rádi fernet a pivo :-))

3) Orientace v prostoru a zrakové schopnosti
Muž byl v minulosti lovcem. A co dělá lovec? Lovec sedí ve skrytu někde v keři a vyhlíží zvěř. Proto má muž tzv. tunelové vidění, menší schopnost periferního vidění a dobrou orientaci na dálku. S tím souvisí i lepší prostorová orientace mužů, muži mají lepe vyvinout příslušnou část mozku starající se o tuto schopnost. Díky tunelovému vidění a orientaci na dálku, muž nedokáže vyhledat různé drobné předměty v prostoru mezi dalšími věcmi (Miláčku, kde mám ty ponožky? Vždyť se na ně díváš).

Samozřejmostí je pro muže i lepší odhad vzdálenosti (proto dokážeme snadněji zaparkovat :-)). Muž při lovu také dokázal hodiny nehnutě čekat na zvěř a pak najednou napnul všechny své síly na její zabití. Proto mužský mozek pracuje v jakýchsi vlnách, střídají se fáze vysoké aktivity s až stresovou zátěží a fáze nízké aktivity, odpočinku. Žena, jako strážkyně domova byla v činnosti prakticky pořád, od udržování ohně, po přípravu pokrmu a péči o své početné potomstvo. Zvládání více činností najednou (multitasking:-) je tedy její druhou přirozeností. V jeskyni (chýši) také moc místa nebylo, její základní schopností je tedy orientace na blízko a na detaily (proto ona ty ponožky vidí). Ženy dokáží také lépe rozeznávat barvy a jejich odstíny (nechápete-li jaký je rozdíl mezi meruňkovou a lososovou, zeptejte se vaší ženy:-).

4) Hmat
Ženy mají receptory doteku několikrát citlivější než muži. Hormon podněcující potřebu doteků je oxytocin, který jinak zvyšuje stahy hladké svaloviny (např. dělohy při porodu). Proto jsou ženy rády hlazeny a často se i vzájemně objímají (ne vaše žena není lesbička, pokud se nějak často objímá s kamarádkou:-). Muži mají také silnější kůži než ženy, proto jejich kůže rychleji "stárne" a tvoří se jim na obličeji jemné vrásky více než mužům.

5) Sociální schopnosti
Ženy tím, že dokáží lépe pracovat s oběma hemisférami, snáze kombinují emoce z pravé strany hemisféry s logickým myšlením z hemisféry levé. Také proto dokáží ve skupině lidí rozeznat kdo ke komu patří, kde to "skřípe" apod. Muž spíše podvědomě hledá nepřátele a hledá si prostor pro únik. Ženy také dokáží lépe číst řeč těla a snadněji odhadnou lež nás mužů.

6) Komunikace
Muž jako lovec proseděl celé hodiny mlčky při čekání na zvěř, proto mu často stačí při dnešním chytání ryb jen prosedět hodiny mlčky s kamarádem a je spokojen. Muž je sdílnější v jediné situaci – když se v důsledku alkoholu oslabí bariéra střežící v jeho přísně specializovaném mozku oblast komunikace (proto ta hospoda :-). Žena myslí "nahlas". Když o něčem přemýšlí pomáhá si mluvením, lépe tak formuluje své závěry. Také proto promluví za den 6 – 8 tisíc slov, což je cca 2 x tolik co muž. Když muž mluví, používá krátké strukturované věty, drží se jednoho tématu. Většinou je snadné zjistit, co má muž na mysli nebo co chce.

Ženy díky svému mozku schopnému multitaskingu mluví o více tématech najednou, muž se tak v jejich hovoru často ztrácí. Pokud žena svou denní dávku slov nevyčerpala v práci nebo při péči o děti, zahrnuje muže sděleními po jeho návratu z práce a muž má tak pocit, že je vyslýchán a obtěžován. Žena mluví o svých pocitech a zážitcích ze dne a "myslí" nahlas. Muž dělá chybu, když jí přerušuje svými návrhy "na řešení", v takové chvíli od něj žena očekává spíše jen, že bude na příjmu, což doplní zrakovým kontaktem a slovy jako "hm, hm", "jo", otázkou typu "fakt?" "opravdu?" a zvoláními "to snad není možný" apod.

Reklama

Žena tím, že dokáže lépe dešifrovat jiné signály než jen řeč a to mimiku i řeč těla, je sama více používá. Fakt že má rozvinutější emoční stránku osobnosti se projevuje na tom, že mluví více v "náznacích" a také dovede tyto náznaky z jiných hovorů rozluštit. Muži mají tu smůlu, že si musejí ženskou řeč překládat, což často nezvládají. Chce-li žena sdělit muži něco důležitého co má mít okamžitý efekt, je snadnější, když použije "mužský" způsob řeči.

My muži se často ptáme svých poloviček: „Copak ti mám číst myšlenky?“. Když si ale představíme, že žena svými schopnostmi to ve své podstatě umí, neměli bychom si uvědomit, že je to z jejich hlediska oprávněný nárok?

Jsme tedy rozdílní, ale zároveň musím říct, že se navzájem perfektně doplňujeme a ono křesťanské (potažmo i židovské) "splynutí duší v jedno" má tedy i v předchozích řádcích své zdůvodnění :-).

Pokračování příště (možná)