Reklama
 
Blog | Kateřina a Pavel Podaní

Srp a kladivo

V úterý nechal místostarosta Brna z památníku Rudoarmějců odstranit symboly srpu a kladiva. Vadilo mu, že jde o symboly totality a komunismu. A kdyby ho neodstranil, neví prý, co by řekl svým dětem, jimž "vtlouká do hlavy informace o hrůzách komunismu".

Musím říct, že s panem místostarostou souhlasím. Na mnoha místech v Evropě je celá řada pomníků padlým v 2. světové válce. Řada těchto pomníků je tzv. smíšená. Leží pod nimi ostatky jak vojáků spojeneckých vojsk, tak mocností osy. Lidé tak často dávají najevo, že za oběti této války považují obyčejné vojáky bojující na obou stranách.

Ale nevšiml jsem si, že by se na těchto pomnících nějak vystavoval na odiv symbol hákového kříže. Proč? Protože přece víme že nacismus, je s prominutím svinstvo.

O komunismu už asi takové přesvědčení nepamatuje, proto kolem sebe symboly srpu a kladiva tolerujeme více než je zdrávo. Přesto má komunismus na svých "rukou" krev až 100 milionů lidských obětí a svinstvem tím pádem také bez pochyby je. Přece propagace obou těchto "hnutí" je podle zákona trestná.  Nechci se dočkat doby, kdy budu muset svému synovi vysvětlovat, proč hákový kříž nesmí být jen tak zobrazován a srp & kladivo nám nevadí.

Reklama

Tímto zamyšlením nechci nijak upírat Rudé armádě zásluhu na osvobození Brna, to vůbec ne. Jen si myslím, že by bylo lepší uvádět zmíněné symboly ve větší historické souvislosti. Například plastika vojáka s rudou hvězdou (popř. i s tím srpem & kladivem) na čepici by byla jistě vhodnější a také by věrně zobrazovala historickou skutečnost. Srp & kladivo jako samostatný symbol, to je pro mne osobně nestravitelné.

Pavel