Reklama
 
Blog | Kateřina a Pavel Podaní

Stotřicetsedm životů

O 137 mrtvých je podle statistik méně díky novému silničnímu zákonu. Největší pokles úmrtí byl podle tvrzení policie v kategorii chodců.

Jak je možné, že nový silniční zákon, který nezavedl co se týká pravidel silničního provozu žádné podstatné novinky, ušetřil tolik životů? Odpověď je jednoduchá. Na neurvalé české řidiče platí jen bič v podobě ztráty bodů.
Když začal zákon v červenci platit, sledoval jsem v TV s rozčarováním např. reakce řidičů autobusů, kteří si stěžovali "že kvůli novému zákonu, nemohou dodržovat jízdní řády, protože musí jezdit v obci max. 50!". TV Nova to v oné reportáži naležitě navíc okořenila i výčtem kiksů, kterými se zákon vyznačuje (např. lhůty pro doručení vyrozumění řidičům apod.). Redaktor ale jaksi těm řidičům zapomněl říct, že ta padesátka je tu už dlouho a nezeptal se jich, jak je možné, že dříve jízdní řády dodržovali.
Musím říct, že zvlášť na začátku platnosti zákona byla radost venku jezdit a chodit. Je pravda, že se postupně řidiči otrkali, ale pořád se mi zdá, že je to lepší než předtím. Je mi jen líto, že si policie moc všímá nepovolené rychlosti, ale méně už se věnuje jiným přestupkům např. nesprávnému parkování. Třeba takové stání za hranicí křižovatky je u nás velmi rozšířeným nešvarem. Nejenže řidiči nedodržují onu vzdálenost hranice křižovatky + 5 metrů, dokonce je běžné stát i v onom oblouku. A to nijak nepřidává na bezpečnosti vjíždění do křižovatky (omezený výhled) nebo možnosti bezproblémového přecházení. Moje Kačenka má docela zvláštní zálibu. Když vidí, jak městská  nebo dopravní policie nasazuje botičku autu, které neoprávněně stojí na místě pro tělesně postižené, vždy jde za těmi policisty a zeptá se jich proč nedají botičku také tomu autu co stojí "v křižovatce"? Konverzace Kačenky s policistou se pak většinou odvíjí následovně:

Policista: A proč?
Kačenka: Protože stojí tam kde nemá?
Policista: Jak to? Dyť nestojí v křižovatce.
Kačenka: Tak za prvé stojí v místě, které stoprocentně není pět metrů od hranice křižovatky a za druhé stojí v místě, kde je snížený obrubník pro přecházení. Myslíte si, že tomu člověku, kterýmu tady patří to místo pro postižené, bude něco platný že tu zaparkuje, když potom nevyjede s vozíčkem na chodník, protože se tam nebude mít kudy dostat, když mu tam nějakej blbec zaparkuje?
Policista: Slečno, vy jste ňáká drzá, ukažte mi občanku.
Kačenka: No to teda nevim proč, nic jsem neudělala, tak jí nemáte právo po mně chtít. Dejte mi svoje služební číslo. Až tady okolo půjdu nazpátek, tak jestli to auto nebude mít taky botičku, budu si na vás stěžovat.

Takovéhle rozhovory absolvovala Kačenka už asi tři. Většinou tím ty policisty pěkně vyvede z míry.
Ale zpátky ke statistice ušetřených životů. I kdyby se jednalo jen o jeden život, za tu médii nafouknutou "buzeraci" to stojí. Nebo snad ne?
 
Pavel

PS: Kačenka se včera odpoledne málem vybourala s kočárkem. Prý tam zase u sníženého sjezdu stál nějaký blbec a z oblouku se opravdu špatně sjíždí.

Reklama