Reklama
 
Blog | Kateřina a Pavel Podaní

Tři důvody PRO Radar

Celá kauza okolo radaru mne zajímá a dalo by se říci i baví. Sami (já a moje drahá polovička) jsme na toto téma napsali pár článků. Dovolil jsem si shrnout několik důvodů proč radar ANO. Několik důvodů, které by se svou prostotou hodily možná spíše pro diskusi na bulvárním serveru Novinky.cz, ale protože tam by se asi ztratily mezi vulgarismy, dovolil jsme si je umístit sem.

1) Jako častý emocionální důvod odpůrců americké radarové základny v ČR se uvádí osoba prezidenta G. Bushe jr. Myslím, že je zbytečné komentovat jeho politické (ne)kvality, protože myšlenka systému PRO tu byla dlouho před Bushem a bude ještě dlouho po něm a s jeho osobou tedy nijak nesouvisí. Laciný antiamerikanismus nejhlasitějších odpůrců se může změnit na tiché zbožňování, vystřídá-li Bushe v jeho křesle třeba H. Clintonová, která dá zahraniční politice USA jemnější tvář (samozřejmě bez ztráty její kontinuity:-).

2) Odpůrci často mluví o (teď mi odpusťte ten výraz) řiťolezectví ve prospěch Američanů. "Nejdřív jsme lezli do p….. Rusům, teď zas Američanům." K tomu bych uvedl následující. Česká republika je velmi malá země umístěná v srdci Evropy, kde slovy klasika Járy Cimrmana "na nás ze západu doléhá imperialismus germánský a z východu na nás tlačí zase rozpínavost kolosu velkoruského". Nejsme neutrální (a velmi bohaté) Švýcarsko, my se prostě bez spojenců neobejdeme a když už jsme u toho řiťolezectví, poválečných 41 let nás snad mohlo ujistit, že v té americké řiti se žije daleko líp. Samotné členství v NATO je pro tak malou zemi dle mého názoru "málo". A proč chodit ke kovaříčkovi, když můžeme jít rovnou ke kováři a tím je v tomto případě USA.

3) Odpůrci tvrdí, že radarová základna a systém PRO je namířen proti Rusku a zvyšuje tak napětí v "nové studené válce". Zcela pominu, že systém tak jak je navržen, nedokáže účinně likvidovat střely, kterými disponuje Rusko a které mohou z jedné vypálené rakety vypustit snad desítku (nebo i více) samostatně naváděných hlavic, na které protiraketa nestačí. Pokud by tomu v budoucnu tak nebylo (čemuž nevěří ani odborníci), není snad lepší v té hypotetické "nové studené válce" stát na straně západu, protože s tím východem už máme jisté (viz bod. 3) ne zcela dobré zkušenosti?

Pavel

<flame>
PS: Autor se nedívá na zahraniční politiku USA růžovými brýlemi. USA (stejně jako Rusko) mají v mnohém máslo na hlavě. Je jen autorovým skromným míněním, že je lepší dvousetletá demokratická tradice s celým systémem vah a protiváh třeba i momentálně s "hňupem" v čele, než praktiky novodobého cara frustrovaného impéria.
</flame>

Reklama