Reklama
 
Blog | Kateřina a Pavel Podaní

Volím lidovce, proč je nevolíte vy?

Hned na začátku se svého článku se upřímně přiznám. Už 10 let volím v každých volbách křesťanské demokraty. Ke své volbě jsem dospěl svým svobodným rozhodnutím sám. Při pohledu na preference lidovců za těch uplynulých deset let si ale říkám, proč není takových voličů jako jsem já víc? Pokusím se v článku rozebrat několik mediálních klišé, které panují o KDU-ČSL a budu se je snažit zároveň vyvrátit.

Klišé číslo 1: KDU-ČSL je strana slizkých hadů, jdou do vlády s každým a chtějí být stále u koryta.

Reakce:
Křesťanští demokraté jsou středovou stranou. Pokud budeme politické spektrum dělit na pravici a levici, nalézají se lidovci někde uprostřed. Svým akcentem na křesťansky inspirovanou solidaritu sociálně citlivého státu se řadí mírně doleva, důrazem na lidská práva, svobodu trhu a odpovědnost jedince patří zase doprava. Tím, že obsadili politický střed mají také největší koaliční potenciál. Tím pádem se mohou zúčastnit koaliční vlády s pravicovým či levicovým partnerem a posouvat tak dopad vládního programu ve prospěch svých voličů. Současná KDU-ČSL je také jediná strana, jejíž ministři rezignovali při aféře premiéra Grosse a dotlačili ho také tímto svým rozhodnutím k rezignaci. Gross nikdy přesvědčivě neobjasnil původ svých peněz na koupi vily a také kontakty jeho rodiny s Libuší Barkovou (a podobnými) věrohodnosti premiérskému postu rozhodně nepřidali.

Klišé číslo 2: KDU-ČSL je banda "černoprdelníků", hájí jen zájmy katolické církve, což je (slovy prezidenta Klause) jako by někdo zastupoval zájmy spolku zahrádkářů s podporou 0,0 nic obyvatelstva.

Reakce:
Ve volebním programu KDU-ČSL není o katolické církvi ani slovo. Jediné o co se lidovci snaží, je narovnání pokřivených vztahů stát-církve (církve v množném čísle, tedy ne jen ta jedna katolická). Ono totiž pokud mají být církve platné nejen věřícím, ale i jiným lidem (službami jako jsou hospice, charitní zařízení, církevní školy…), je potřeba vrátit co komunisté ukradli (aby mohli samostatně a nezávisle na státu hospodařit). Jinak pro vyjasnění: podle posledního sčítání lidu se k různým církvím počítá 32,1 % obyvatel ČR z toho k té největší římskokatolické 2 741 000 obyvatel. A těch zahrádkářu je přeci jenom míň :-).

Reklama

Klišé číslo 3: Program lidovců je neslaný, nemastný. To třeba taková modrá šance ODS je mnohem lepší, pravicovější a fundovanější.

Reakce:
Omyl. Před volbami provedli nezávislí novináři pečlivé srovnání volebních programů všech stran, které měly šanci se dostat do sněmovny. Výsledek? Program lidovců označili jako nejreálnější a bez planých slibů a výmyslů. Oproti "pravicové" ODS se lidovci ve svém programu nebojí přiznat, že si budeme muset připlatit za recept u lékaře, za pobyt v nemocnici a že ani studium na vysoké škole není zadarmo. Na to ani ODS nenašla dost odvahy.

Klišé číslo 4: Lidovci jsou apriory proti potratům, homosexuálům, registrovanému partnerství apod.

Reakce:
Lidovci v současnosti praktikují tzv. pozitivní rodinnou politiku. V oblasti ochrany nenarozeného života to znamená, že: "KDU-ČSL nedoporučuje svým poslancům a senátorům, aby v tomto úsilí podporovali použití norem trestního práva" (citace z usnesení celostátní konference). Tímto přístupem se podařilo již prosadit možnost utajených porodů a zrychlit adopce.
Z hlediska postoje k registrovanému partnerství a homosexuálům můžu snad jen volně citovat jednoho vysoce postaveného křesťanského demokrata, jehož názor jsem v debatě s občany vyslechl: "Nám (lidovcům) nevadí samotný institut registrovaného partnerství. Vadí nám, že zákon vytváří vedle rodiny jednu specifickou privilegovanou skupinu, která si přivlastňuje určité výhody, které doteď patřily jen rodině. Zákon by měl být formulován tak, aby registrované partnerství mohli uzavírat i osoby rozdílného pohlaví (např. ošetřovatelka a nemohoucí starý člověk, o kterého se stará; babička a její ovdovělý zeť….)" a nebyl by tak určen jen malé skupině občanů, kteří se zaštiťují odlišnou sexuální orientací.

Klišé číslo 5: (aktuální) Jiří Čunek je rasista, který dal vystěhovat mnoho romských rodin na ulici.

Reakce:
Celá kauza okolo "rasismu" Jiřího Čunka se rozjela po reportáži TV Nova, ve které Jiří Čunek mluvil o vředu na tváři Vsetína. Jak sám později řekl (a i z reportáže to bylo naprosto zřejmé), tím vředem mínil pavlačový dům zdemolovaný neplatiči. Jenže hysterie politické korektnosti, která se potom rozběhla, už se nedala zastavit. Čunek podle médií označil za vřed Romy. Co ale také od novin a televize čekat, když denně čteme a posloucháme: "Ukrajinec přepadl banku"; "Asiati pašovali alkohol" a jiné.
Uvědomme si, že Jiří Čunek nevystěhoval Romy, ale neplatiče (nejsem rasista, proto mne jejich původ, na rozdíl od médií, nezajímá) a to je sakra rozdíl. A nevystěhoval je na ulici, ale část do solidně zařízených buněk a část rozvezl do obcí, kde jim zakoupil různá vesnická stavení. Doporučoval bych senátní komisi, která tak lamentovala nad kvalitou tohoto bydlení, aby se podívala, v jakých domech na vesnici bydlí řada našich spoluobčanů (kteří nejsou neplatiči). Pak již nebude považovat vlhkou zeď a tu a tam odchlíplou malbu nebo omítku za nevyhovující podmínky.

Otázka a pokus o odpověď nakonec

Proč jsou preference KDU-ČSL nízké?
Pokud si znovu projdu předchozí odstavce, pořád nevím proč. Nejvíc asi lidovcům škodí klišé o hadech a "černoprdelnících". Ostatní klišé vadí dle mého názoru jen lidem s vyšším vzděláním. Co se týká lidí s nižším vzděláním, tak určitě více jak osmi procentům (současné preference KDU) z nich:
– je jedno co mají strany ve volebním programu
– nějakým způsobem "nevoní" registrované partnerství a homosexuálové
– jsou tím svým českým způsobem xenofobní
A přesto nic.
Napadlo mne že i negativní reklama je reklamou. Každá z velkých stran měla nějakou tu aférku, ať už jako celek nebo v podobě finančních "problémů" předsedy. Ale současný rozruch kolem údajného uplácení Jiřího Čunka se na preferencích významně neprojevuje, takže tato teorie asi padá.
Tak proč????

Pavel

27.2. – 22h 06m – článek prošel drobnou jazykovou korekturou. (Zejména byl opraven název strany – viz 1. komentář pod článkem)

2.3. 9h 50m – z článku odstraněno logo strany – viz doporučení v kodexu blogera.